[gview file=”http://www.www.agro.dn.gov.ua/downloads/2017/07/TSINY-NA-27.06.2017-PO-UKRAYINII.pdf”]
За минулий період (з 30.05.2017 по 27.06.2017) у Донецькій області відбулися сезонні зміни цін на овочі та фрукти:
Середня вартість “борщового набору” (овочі урожаю 2017 року) (картопля – 1 кг, капуста – 1 кг, морква – 1 кг, буряк – 1 кг, цибуля – 1 кг) станом на 27.06.2017 року по Донецькій області склала 52,73 грн. Вартість «борщового набору» по Україні на цю ж дату вище і становить 52,93 грн.
- хліб з борошна в/г – на 4,1%
- хліб з борошна 1 г – на 3,3%
- хліб житньо-пшеничний – на 2,1%
- батон – на 0,9%
- борошно – на 1,5%
- цукор – на 1,2%
- свинину б/к – на 8,2%
- сало – на 21,4%
- кури тушки п/ф – на 1,4%
- яйця – на 22,9%
- риба жива – на 18,7%
На інші продукти харчування ціни залишаються стабільними.
Ціни на рис, пшоно, крупу манну, крупу вівсяну, моркву, буряк, огірки, свинину, яйця, масло вершкове, сир м’який 9%, рибу живу по Донецькій області є нижчими, ніж ціни на ці продукти по Україні.
Довідково:
Середній рівень оптово-відпускних цін на «борщовий набір» по Донецькій області нижчий, ніж по Україні (на 9% у січні, на 3,8% у лютому, на 2,4% у березні, на 7% у травні, на 0,4% у червні).
Починаючи з квітня тенденція зростання цін на овочі спостерігається по всій Україні (на 34,8% квітень до березня). Основною причиною зростання вартості плодоовочевого кошика – є подорожчання сезонних і тепличних овочів. З травня п.р. – ціни по Донецькій області почали знижуватися (на 9,3% травень до квітня) за рахунок зниження цін на моркву (на 54,1%) та буряк (на 19,4%), хоча по Україні вони продовжують зростати (на20,2% травень до квітня) .
У червні 2017 року ціни на овочі зросли, так як уже реалізуються овочі нового врожаю 2017 року, тому зросла і вартість «борщового набору»: вартість по Донецькій області – 52,73 грн., по Україні – 52,93 грн.
За даними НДЦ «Украгропромпродуктивність»