Небезпечними шкідниками сільськогосподарських культур в осінньо-зимовий період залишаються мишоподібні гризуни.

Озимим посівам мишоподібні гризуни завдають значної шкоди вже в осінній період. Через недостатню кількість рослинної їжі, шкідники  починають переселятись з місць резервації, в першу чергу на багаторічні трави та на посіви озимих культур.   За зимовий період, при масовому розмноженні, миші сильно зріджують посіви, об’їдають листя і стебла. А весною серед посівів з’являються  великі пліши з норами і ходами шкідника.

Шкода від мишоподібних гризунів не обмежується одними польовими культурами. Восени гризуни зосереджуються і в садах, де підгризають корені, згризають кору, найбільш вразливими є молоді дерева.

Через несприятливі кліматичні умови, зокрема тривалу відсутність опадів, низьку вологість повітря і ґрунту, високі температури і відсутність сходів озимих культур восени (вересень, жовтень) 2020 року середня чисельність гризунів не перевищувала економічного порогу  шкодочинності та складала в середньому 0,5, максимум 1 колонія на гектар. Виживання мишоподібних гризунів відбулось лише в обмежених стаціях, зокрема в низинних зволожених місцях із задовільною забезпеченістю вологою та кормами. Поступове наростання чисельності гризунів на посівах озимих культур відбувалося у листопаді – грудні завдяки сприятливим погодно – кліматичним умовам і появою кормової бази, у вигляді сходів озимої пшениці та ріпаку.

На 24 грудня спеціалістами Держпродспоживслужби обстежено 63,240 тис.га сходів озимих культур та  2,380 тис.га багаторічних трав. При обстеженні виявлено заселення мишоподібними гризунами на  полях які межують  з місцями резервацій мишей . За видовим складом переважає полівка звичайна. Кількість  колоній складає в середньому 2-3, максимум 5 колонії на 1 га, в колонії 3-5 нір. На неорних землях заселена майже вся обстежена площа. На таких ділянках середня чисельність шкідника становить 5 кол/га, максимально 10 кол/га з 4-5 жилими норами.

По результатам обстежень сільськогосподарських культур господарствам області надані рекомендації, щодо  проведення захисних заходів. На звітну дату проведено  заходів боротьби з мишоподібними гризунами шляхом розкидування отруйних принад на загальній площі 19,78 тис. га. З них на озимій пшениці – 15,48 тис.га, озимому ріпаку – 2,73 тис.га, багаторічних травах –  0,89 тис. га. Біометод застосовувався на площі 1,8 тис га.

У весняний період за сприятливих погодних умов чисельність полівок  може зрости.  Розмноження їх починається вже при середньодобовій температурі повітря 50С і триватиме поки температура повітря не перевищить 220С. Незважаючи на мінливість поведінки, можливості пристосовуватися до температурних умов у мишоподібних гризунів обмежені. Несприятливі умови  природнього середовища зумовлюють сезонність в розмноженні гризуна. Перебування полівок протягом декількох годин на повітрі при температурі 35-360С веде до підвищення температури тіла і їх загибелі. Змочування тіла гризунів водою призводить до різкого зниження його температури тіла до 200С і часто закінчується для них смертю. Навіть висока вологість повітря при низькій температурі стає причиною їх загибелі.Не слід забувати що найважливішими профілактичними заходами є дотримання сівозміни, боротьба з бур’янами на полях і в місцях резервацій гризунів (у лісосмугах та на узбіччях доріг),  своєчасна та якісна обробка ґрунту (дискування, оранка та інше). Усе це позбавляє гризунів кормової бази та надійного сховища.

Боротьбу з гризунами треба здійснювати як у період масового розмноження, так і в період низької їх чисельності, коли вони зосереджених місцях резервацій. Якщо ж на посівах виявлено заселення шкідника з чисельністю 3-5 колоній  на 1 гектар, необхідно вжити винищувальних заходів, застосовуючи хімічні або біологічні засоби захисту згідно «Переліку дозволених пестицидів в Україні».

Враховуючи біологічні та фізіологічні особливості розвитку мишовидних гризунів, моніторинг розвитку та розповсюдження знаходиться на постійному контролі спеціалістів Держпродспоживслужби.

За матеріалами
Відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу
ризиків управління фітосанітарної безпеки
ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Facebook
Pocket
Email
Print
Scroll Up

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: