Бджільни́цтво — галузь сільського господарства, яка займається розведенням бджіл та отриманням від них меду та інших продуктів бджільництва. Бджоли запилюють багато видів рослин, використовуючись задля підвищення врожайності. Серед продуктів бджільництва не тільки цінний дієтичний продукт мед, а й віск, прополіс, отрута та інші, вони знаходять широке застосування, зокрема для здоров’я людини — така медична практика має назву апітерапія.
Виробництво меду по Україні по всіх категоріях господарств складає 59,3 тис.тонн, з них:
- сільськогосподарських підприємствах – 1 тис.тонн;
- в господарствах населення – 58,3 тис.тонн.
В даний час Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проводиться робота стосовно оновлення інструкцій, що регулюють галузь бджільництва та їх наближення до стандартів ЄС.
Крім того, передбачається створення єдиного реєстру пасічників, що дасть можливість активніше залучати інвестиції в розвиток вітчизняного бджільництва, створювати кооперативи із переробки бджолярських продуктів та допоможе пасічникам виробляти безпечну та якісну продукцію як для внутрішнього, так і для зовнішнього ринків.
Також, реєстр дозволить координувати співпрацю бджолярів та сільгоспвиробників, щоб уникати загибелі бджіл під час хімічної обробки полів та садів.
Передбачається, що кожній пасіці та вулику в результаті об’єднавчих дій буде присвоєно номер, щоб забезпечити прослідковуваність сировини та товару.
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів підтримує ініціативу громадськості по створенню в Україні онлайн-мапи пасік та полів, де бджолярі можуть бути зацікавлені у розміщенні пасіки.
Така мапа дозволить бджолярам орієнтуватися на наявність в регіоні потенційно привабливих для бджіл полів та вслідкувати щільність розміщення інших пасік.
Розвиток вітчизняного бджільництва є надзвичайно важливим, адже кількість нових ринків збуту цієї продукції впродовж останніх років росте в геометричній прогресії.
Право експорту меду вже отримали 67 українських суб’єктів господарювання.
Голова Спілки пасічників України Володимир Стретович вважає, що одним з напрямків розвитку галузі бджільництва є подальше розширення підготовки ветеринарів — спеціалістів із хвороб бджіл, що дозволить підтримувати економіку та імідж галузі як усередині України, так і на зовнішніх ринках.
Принагідно розглянули досвід Чехії, де на регіональному рівні призначають кураторів, які стають корисними консультантами бджолярів i проходять щорічне навчання на загальнодержавному рівні.
Минулого року Україна потрапила в ТОП-3 найбільших світових експортерів продукту, виробленого бджолами. Втім, перше місце по меду в України теж є: в загальноєвропейському заліку вона є незаперечним лідером.
Так, минулого року країна продала на світовий ринок 57 тис. тонн меду. Причому останній показник подвоївся всього за рік і збільшився в 8,7 рази, якщо порівняти експорт меду 2016 року.
ТОП-10 світових країн-експортерів меду.
Найбільші споживачі українського меду – це країни Європи. На першому місці серед них Німеччина, яка в 2016-му купила третину всього вітчизняного експорту, або 18,5 тис.тонн. Майже вдвічі менше – 10,9 тис.тонн придбала Польща. Європейська бронза – за французами: 2,3 тис.тонн. Але при цьому майже 20% медового експорту (або понад 11 тис.тонн) експортовано з України в США – Штати стали другим після ЄС покупцем продукції вітчизняних пасічників.
Український мед за кордоном люблять насамперед за доступну вартість. Він надходить туди як сировина, потрапляючи для подальшого перероблювання. В середньому продукт made in Ukraine коштує € 1,75-2,3 за 1 кг. Китайський – приблизно стільки ж, а ось аргентинський – € 2,6-3,2.
Починаючи з 2010 року, світовий ринок споживання меду динамічно зростає. Причина – перехід все більшої кількості споживачів на продукти, що замінюють цукор. І це хороша новина для українських виробників меду.
Джерело: biz.nv.ua