Угода про асоціацію з ЄС відкриває для українського бізнесу
можливість
вийти за рамки внутрішньому виробнику і стати в перспективі частиною європейської бізнес-спільноти

Чому це вигідно в країнах  ЄС: Чому це вигідно для України:
✓самозайнятість населення;

✓насичення ринку товарами  високої якості, за привабливою  ціною;

✓створення конкурентного  середовища;

✓збільшення надходжень до  бюджетів.

✓подолання безробіття;

✓підвищення рівня зайнятості  населення;

✓рівня агрокультури;

✓збільшення кількості й  різноманіття товарів;

✓поява нових місцевих ініціатив;

✓поширення новітніх технологій  виробництва та способів зберігання  й переробки сільськогосподарської  сировини.

 

Впровадження системи НАССР на підприємствах харчової та переробної промисловості

HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points – Система аналізу небезпек і контролю (регулювання) в критичних точках – система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

 Відповідно до законодавства України щодо харчових продуктів визначено терміни, протягом яких підприємства – виробники харчової продукції  мають запровадити в роботі принципи системи НАССР (ст. 66 Закону України від 22.07.2014 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів»).

 20 вересня 2015 року набув чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Зазначений закон передбачає впровадження в Україні європейської моделі системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP.

20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» — Загальні гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими продуктами, — який вже ВИМАГАЄ наявності у ВСІХ операторів ринку харчових продуктів програм-передумов системи НАССР (гігієнічних вимог).

Також, 21 грудня 2017 ухвалено Закон України «Про безпечність та гігієну кормів», відповідно до якого, вимоги по впровадженню системи НАССР розповсюджуються на операторів ринку кормів, що здійснюють виробництво, обіг та використання кормів, що вступає в дію з січня 2020 року.

Цей закон було прийнято для гармонізації законодавств України та Євросоюзу у сфері безпечності харчового виробництва. Відповідно до цього закону всі виробники харчових продуктів мали 3 роки, щоб впровадити систему керування безпекою НАССР. Ця робота передбачала кілька етапів, залежно від виду діяльності та розміру підприємства.

    • Підприємства, які експортують свою продукцію до Євросоюзу, перейшли на систему НАССР задовго до того, як закон вступив у дію.
    • Станом на 01.01.2020 року 17 підприємств впровадили систему НАССР та 15 підприємств систему ISO серії 22000 з елементами НАССР.
    • Всі крупні підприємства харчової та переробної промисловості та майже всі підприємства середньої потужності вже впровадили систему НАССР.
    • Наявність на підприємстві діючої системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР – це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної й безпечної продукції.
Facebook
Pocket
Email
Print
Scroll Up

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: